5 книги за деца, които може би сте пропуснали

   Може да нямаме време за други забавления, но поне за книги винаги ще се намери време. И понеже идва краят на годината, реших, че ще е полезно да класифицираме постигнатото през 2012. Това включва една малка подредба на анимета, книги, филми, сериали. А защо не?
    Да започнем с пет книги, които съм набелязала или чела. Общото между тях е, че са приказни истории за деца до 15 (горе-долу) и смятам, че може да сте ги пропуснали, някъде из бързината да купите на детето си Хари Потър (което също е чудесен избор, но не и единственият). Условието да влязат в тази класация е да са приказки без смърт и/или някакви страшни травматизиращи моменти. Дано да ви помогна да изберете за детето си един чудесен коледен подарък ^.^~ .

5/
 The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
Catherynne M. Valente

Книгата все още не е преведена на български. Да речем, че заглавието е "Момичето, което обиколи Приказния свят с кораб, който сама си направи".  Разказва се за малката Септембър, която Зеленият вятър отвежда в Приказния свят, за да изпълни заръка на Маркиза. Защо книгата е чудесна литература за деца? Защото е типичната детска приказка, от онези магически приключения, за които всяко дете си мечтае. Написана е изключително разбираемо, макар и може би, ще се намерят непознати английски думички за децата. Книгата е изпълнена с поуки за приятелство и добро, което я прави чудесна за подрастващи. Освен това е и носител на четири литературни награди за детска литература. (илюстрована)




4/
 Как да си дресираш дракон
Кресида Коуел 

Да, това е същата онази книга, по която направиха едноименния филм и мога да ви кажа, че четивото по никакъв начин не отстъпва на филмчето. Това е книга и за малки и за големи. Може би знаете тази прочута история за викинги и дракони, за приятелството между тях. Е, освен ужасно забавните имена на героите (включително и чудесният им превод), историята може да хване читателите с най-различни остроумия и весели разкази. По настоящем в поредицата са 9 книги, но нямам идея колко от тях са преведени на български. Колкото и да са, препоръчвам го на всяка майка, кака, леля, учители и т.н. Няма да съжалявате за тази покупка. (илюстрована)



3/ 
Dealing with Dragons  
Patricia C. Wrede
 Това е първата книга от поредица наречена "Хроники за Омагьосаната гора" ( Enchanted Forest Chronicles ) и разказва историята на малката принцеса-мъжкарана Симорене, на която й е толкова скучно от живота й на принцеса, че избягва, за да живее с дракон. Още не съм я чела, макар и да стои на reader-a ми. Но много от хората, които са я чели (в основната си част хора между 25 и 50г. ) горещо я препоръчват. Поредицата се състои от 4 книги и е наградена с литературна награда за 1993 (хей, никой не е казвал, че трябва да препоръчваме само най-новите книги ^^''') и голяма част от хората в интернет я оценяват високо и с максимални точки, нареждайки я по популярност с Хари Потър и аз също бих я препоръчала като един чудесен подарък за малката ви дъщеря. (Освен това ще упражни и английския, книгата не е превеждана на български). 

2/  
The Moon Coin 
Richard Due

 Още една чудесна детска книга, която можем да се надяваме да видим скоро на български. Публикувана 2012, книжката става изключително популярно четиво, също изключително горещо препоръчвано. Не съм я чела, но си направих труда да изчета голяма част от информацията за нея в интернет и мога да заключа само, че ще е перфектна за всяко дете. Да, знам, че на английски и може би ще е трудна за четене, но в днешно време децата се учат от детската градина на чужди езици и една такава книжка може спокойно да им разпали интереса и към четенето и да им упражни английския :) С един куршум - два заека. Историята разказва за Лили и братчето й Джаспър, които от съвсем малки слушат дългите истории на чичо Еб, за мястото наречено Лунният свят, където девет луни обикалят толкова близо, че чак се допират до върховете на дърветата. Един ден чичо Еб изчезва и двете деца отиват да го намерят в този вълшебен свят. Историята хваща и малки и големи с прекрасния си свят и неговите странни обитатели. До тук поредицата е от 2 книги, дано да ги видим и на български ;). (илюстрована)

1/ 
Книга за гробището
Нийл Геймън

И ето ни историята на Никой Оуенс - отгледан от призраци. Не ви звучи като книга подходяща за едно дете? Пробвайте пак, книгата е точно такава. Да, може би не е традиционната приказка/ приключение, но какво пък - децата харесват всякакви странни неща. Книга за гробището разказва за призраци, гробища (каква изненада) и всякакви страшни неща, но по един толкова дружелюбен начин, който напълно ме убеди, че ако някой ден ми се налага да обяснявам на детето си какво е "онова място с кръстовете, дето всички плачат" , просто ще му дам книгата. Не, не, в нея няма смърт, зомбита и т.н. Това историята за едно дете отгледано от призраци и за приятелството му с едно малко момиченце. Може би авторът е искал да ни каже да не съдим децата си, когато ни кажат, че си имат въображаем приятел. Кой знае, може пък да не е толкова въображаем, а ние просто да сме слепи :). Препоръчвам я горещо за малки и големи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар