Етан от Атон - Лоис Макмастър Бюджолд

Едно ревю достигащо до вас благодарение на скуката и късния час ;) Писано за Goodreads:

"Етан от Атон" определено е изключително странно, но свежо галактическо приключение.
   Историята се отклонява от Майлс Воркосиган, за да ни разкаже за приключенията на Ели Куин и Др. Етан Еркхарт от мъничката планета Атон. Етан е уважаван доктор на изцяло мъжката планета Атон, нагърбен с нелеката задача да излезе в открито космическо пространство (пълно с поквари и жени) и да разбере какво се е случило с изчезналата поръчка от женски "култури" за родната му планета. Така добросърдечният Етан се среща с Ели Куин - същата Ели, на която Майлс подарява ново лице няколко книги по-рано, и историята взема обрат, превръщайки се в изключителна шпионска комедия и трилър.
   Няколко неща правят тази книга уникална. Първо е вселената, която Бюджолд гради - всеки един детайл в нея е от изключителна важност, дори и изолирана планета като Атон. А на второ място ще сложа факта, че историята се разказва от гледната точка на човек с леви наклонности. Не са много книгите, които ни учат на толерантност и разбирателство, а не са много и световете, в които толкова разнообразни персонажи биват създавани! Книгата предоставя множество комични ситуации свързани с тази гледна точка, в която жената е "зло" и "поквара", а мъжката любов е най-чистото взаимоотношение, което може да съществува.
   За мен, като цяло, Етан от Атон бе приятно четиво, макар и да не ме хвана веднага. Аз съм пристрастна и харесвам всяка една част от Сагата за Вор и тази книга не прави изключение, макар и липсата на Майлс да не ми допадаше до самия край. Присъствието на Ели, от друга страна, бе зашеметяващ старт на нейната история, превръщайки я в главна героиня на следващите книги. Лично според мен, авторката сериозно е обмисляла как да ни поднесе този образ и е избрала най-точният начин, по който да си представим Ели достойна за Майлс - елегантна, красива, умна, опасна.
   Препоръчвам "Етан от Атон" на всички почитатели на поредицата, но ако все пак липсата на Майлс не ви допада, то тогава няма никакъв проблем да пропуснете историята, тя не е свързана с другите книги, а по-скоро е преход или допълнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар