На какво не ни научи 101 Далматинци

  Припомням си детските си години, когато още всичко беше по-просто и се вълнувах от малки книжки като "101 Далматинци". Тогава още нямах куче и светът беше повече от розов, понякога жълт и малко лилав. Сега светът е бял на черни петна, нагриза столовете още преди 11 години и в момента се опитва да срине къщата, куцайки нещастно из "дървената" ни кухня. Кога минаха 11 години! Минаха си, но аз все още проклинам онази книга, че и филмчето на Дисни по темата. Някак си, когато си имаш далматинец вкъщи, всичко написано там ти се струва някак си... Абсолютна глупост. Искам да развенчая няколко и да потвърдя други няколко мита за далматинците - те са перфектни...и не дотам.

Мит №1 - Далматинците са добри кучета. 
   Ама разбира се! Те са перфектни за деца, любвеобилни и кротки домашни кучета. Само дето си е куче като куче - стопанина го прави добро или лошо. Има и лоши далматинци, хапят до безобразие, лаят като полудели. Но по начало са по-кротки и спокойни кучета.

Мит №2 - Далматинците са късокосмести - лесни за поддръжка. 
   Ето какво ми се ще да кажа на Г-жа Смит, която е писала тая книга. Видимо никога не е гледала далматинец, защото ТЕ СЕ СКУБЯТ КАТО СНЕГОВАЛЕЖ! Няма зима, няма лете! ВИНАГИ! АДСКИ МНОГО! При смяна на козината става още по-зле!!! Всекидневното количество косми, което се събира само от пода на кухнята е между 2, 3 и понякога 4 ЛОПАТИ косми!!! Иначе къпане на всеки 6 месеца, ако е мръсен се търка с намокрена кърпа. Не изисква наистина специална поддръжка, но се скубе нескончаемо. Забравете за килими, мокети, одеяла - всичко ще стане "бяло" най-много до седмица.

Мит № 3 - Далматинците са умни кучета. 
   Умни са, спор няма. Всички кучета са умни, нека да не спорим за това. Когато те погледнат в очите ти вече знаеш, че то те разбира. Затова е толкова тъжно да гледаш как животинче е болно, защото то те гледа и ти казва всичко в очите. Иначе от един далматинец не очаквайте да е немска овчарка - хич не им се отдават номера, освен онези, на които вие не ги учите. Принципно не ги водят от най-умните кучета, напълно потвърждавам. За 11 години не можах да си науча кучето на нищичко, до едно време сядаше, но след като спря да му давам храна при сядане и той престана да изпълнява командата. А за "дай лапа"....Просто идете на училище за кучета...

Мит №4 - Далматинците могат да се разхождат из парка на каишка.
   НИЩО ПОДОБНО! Далматинците са птичари и си искат тичане и разходки, пространство и време. Как ще мъчите едно животно само на каишка, нали и то иска да потича! Сутрин и вечер се излиза задължително, разходки по час - два идват много добре. Не знам тия във филма какво правеха в парка, но със сигурност няма да видите нормален далматинец да ходи наред. Освен ако не е адски страхлив.

Мит №5 - Далматинците са кротки и не притесняват стопаните си.
   Освен ако не е време за храна или разходка. И при двата случая могат да ти скъсат нервите от виене и дращене с лапи. И едва ли биха ти носили каишката си, за да ги разхождаш. Онези в 101 Далматинци някак въобще не се качваха на масата по време на хранене. Е, ново двайсе - един далматинец не просто ще се качи на масата докато на нея има храна, ами ще мине и през вас, за да стигне до нея. Неописуемо лакоми са. Склонни са да ви издърпат обелките от салама от боклука, нищо че ядат по цял ден.

Мит №6 - Далматински палта?
   Притеснявате се, че Круела Девил съществува наистина. Вече говорихме за козината, ако Круела го е знаела, не ще да е искала далматински палта.

Мит №7 - Далматинци + 100
   Абсурд! Вие как си представяте 101 кучета да ви тичат из къщата, да ви ядат столовете и килима, докато си чешат зъбите, да ви пишкат в обувките, докато се научат къде!??? Трябва да си остане само на книга, иначе ще е някакъв ужасен кошмар. А аз на 10 все още вярвах, че е възможно и че ще си имам, ако не 100, то поне 4-5 далматинеца. Сега и един ми стига, той се скубе като за 101! Иначе далматинците обичат да общуват с други кучета, те са си като всяко друго куче...Само от време на време откачат и почват да се стрелкат като изтребители покрай вас.

Мит №8 - Далматинците и SOS петна
   Да, раждат се бели и после петната се появяват, разрастват и става красив далматинец. Красив далматинец се счита всеки, на който петната са равномерно разпределени, т.е. без да се сливат и да образуват "огромни" черни петна. Черни нослета, черни ушички, понякога може да се получат и черни лапички. Само не питайте колко са петната!!! Не са 101, повярвайте ми. С възрастта покрай петната почва да се получават мънички черни точици, като разсейки.

Мит №9 - Далматинците и техните проблеми
Понеже са бели, хич не им личи когато са стари, но те си го показват - стомашни проблеми, ставни проблеми. Въобще цял набор от неща могат да ги сполетят, малко кекави ми се струват, имайки предвид дългогодишния ми опит. Не се захващайте с далматинец, ако не можете да реагирате бързо на някакъв проблем. Зъбите им се развалят като на всяко друго куче. Не им се дава грах и всякакви бобени неща, но и те не ги ядат по принцип. Внимава се да не дебелеят, без сладко, за да не ослепяват и т.н Освен предразположението към ставни и стомашни проблеми, другото си е като на всяко куче.  

Мит №10 - Далматинците и митовете за тях.
   Не, не се раждат глухи!!!! Да, наистина има голям % шанс да се родят глухи, но това е само при прекалено млада майка. Това, че си правят оглушки с командите ви си е друга тема. Няма никакъв голям процент на слепи кутрета. Да, има далматинци с кафяви петна и са много красиви. А, и още нещо. Всъщност породата е далматин. И държа да кажа и дума по текста, който пише в wikipedia:
"Кучетата от тази порода са известни със своето спокойствие, уравновесеност, изключително дружелюбни, обичат децата, но са недоверчиви към непознати. Далматинецът е с изключително развито чувство за собствено достойнство, злопаметен. С лекота се привързва, много добър компаньон. Оставени дълго без компания са меланхолични."
   ВЕРВАЙТЕ ИМ! Няма по-правилен текст от този - ужасно са злопаметни! Удариш ли го - смятай, че ще ти го върне. Сърдят се като свекърви!

Ако все още искате имате детската мечта да си вземете далматинец вкъщи - вземете си. Няма по-голямо щастие от това да си имаш малката гадина у дома! НЯМА!

3 коментара:

  1. Не съм съгласна с половината от нещата, които прочетох. Всяко куче е различно и това, че вашето е такова каквото го описвате не означава, че всички останали са такива, нито пък каквито са в "101 далматинци". Аз лично имам далматин и е прекрасно, игриво, умно и спокойно куче. А за козината - на кое куче не не му падат косми??
    Кучето е такова, каквото си го възпиташ.

    ОтговорИзтриване
  2. Извинявам се, ако съм ви обидила по някакъв начин и съм напълно съгласна, че всяко куче е различно. Опасявам се, че написаното горе е по-скоро шега и е напълно базирано на собствените ми преживявания. Статията е написана един вид за спомен, но може би наистина трябва да допиша един ред, за да го уточня. Аз също бях дарена с изключително спокойно и умно куче и ви пожелавам още дълги години вашето да ви радва :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много хора подценяват далматините и за това не съм разбрала в какъв контекст сте го написали. За това до някъде реагирах така, за което се извинявам. Сигурна съм, че кучето ви е било прекрасно, както всеки друг далматин. И благодаря за пожеланието :)

    ОтговорИзтриване